Herborist » Hoofdpagina » Welkom!

Populaire artikelen

Geneeskracht van knoppen: gemmotherapie

Gemmotherapie ? Geen chemotherapie! Het is een vorm van fytotherapie, waarbij men vooral knoppen of andere snel groeiende plantendelen, ook jonge scheuten en haarwortels van bomen en struiken als drai…

Look zonder look

Look zonder look is de merkwaardige Nederlandse naam die al eeuwen wordt gebruikt voor deze bescheiden, wit bloeiende plant . De plant is tweejarig, het eerste jaar maakt hij een wortelrozet met ronde…
Daslook, goed voor de bloedvaten

Daslook, goed voor de bloedvaten

Knoflook kent iedereen, zowel zijn geneeskrachtige als zijn culinaire kwaliteitenworden algemeen gewaardeerd. Een andere, inheemse looksoort, die massaal als grondbedekker in loofbossen voorkomt, is d…
Geneeskracht uit hagen en heggen: kleefkruid en fluitenkruid

Geneeskracht uit hagen en heggen: kleefkruid en fluitenkruid

In hagen en heggen houdt het niet op wat geneeskrachtige planten betreft. Zowel hoog als laag, kruipend en klimmend is het een overvloed van bladeren en bloemen. Boven vinden we meidoorn, vlier, sleed…

Koolblad als eerste hulpmiddel

Straffe verhalen zijn er in het verleden verteld over de grote genezende kracht van de doodgewone witte kool. Als huismiddel stond hij dan ook hoog aangeschreven, niet in de laatste plaats omdat kool…

Salomonszegel, mythe, macht en geneeskracht

Mythische planten met rituele kracht zijn er in het verleden heel wat geweest. De Salomonszegel is zo een relict uit een verleden tijd. Heeft hij zijn oude reputatie te danken aan de vorm van de worte…
Muskus: over de geur en het kruid

Muskus: over de geur en het kruid

Niet alle bloemen ruiken lekker. Bloei­ende planten verspreiden twee ty­pen van geuren. Het meest algeme­ne type is dat wat dieren in staat stelt bloemen te herkennen als voedselbron. Een zoete geur w…

Crataegus medisch wetenschappelijk samengevat

Meidoorn is een algemeen voorkomende struik groeiend in hagen en langs wegranden. De plant bloeit in Mei met witte bloesems en vormt in september en oktober rode bessen. Zowel de bloesemtakken met het…
Boerenwormkruid op je bord

Boerenwormkruid op je bord

Boerenwormkruid werd in vroeger eeuwen veel en vaak geplukt, gedroogd en gebruikt. Men wist deze plant naar waarde te schatten in een tijd waarin de chemische apotheek nog uitgevonden moest worden.

Korstmossen geneeskrachtig

Lichenen speelden al in de Griekse Oudheid een rol bij de bereiding van geneesmiddelen. Naamgeving en herkenbaarheid lieten in die tijd wel te wensen over, hetgeen, zoals men zich kan voorstellen, aan…