Herborist » Specials » Kruidenbereidingswijzen
Alles over kruiden

Kruidenbereidingswijzen

Het bereiden van planten is een vak op zich, maar op een ambachtelijke manier tinctuur, likeur of olie maken met kruiden kan iedereen. Experimenteren, proberen is dikwijls nodig om ervaring op te doen. Je kan natuurlijk kruiden vers of als sap gebruiken. Jonge blaadjes opeten, het sap uitpersen en verdund opdrinken is de meest directe en zeer sympathieke vorm van kruidengebruik, alleen is dat niet altijd mogelijk, omwille van (1) de slechte smaak van sommige planten, (2) het seizoensgebonden gebruik, (3) het eventueel niet goed vrijkomen van werkzame stoffen en (4) het onpraktische om in te nemen. Daarom zijn vele kruiden door de eeuwen heen altijd verwerkt geweest tot tinctuur, likeur en siroop en dat doen we nu nog steeds.

Hydrolaten of gedistilleerde kruidenwaters

Rozenwater en oranjebloesemwater zijn bekende hydrolaten, die we vooral kennen omwille van hun toepassing in cosmetica en keuken. De laatste jaren worden er ook hydrolaten gemaakt van vele andere krui…

Kweepeer, vergeten vrucht en medicijn

Kweepeer of Cydonia oblonga, ooit bekend, dan vergeten, opnieuw herkend en nu weer vergeten, mag wat mij betreft opnieuw ontdekt worden. Als voedsel maar ook als medicijn mag de kweepeer er zeker zijn…

Lavendel linnenverfrisser

Verfris je linnen en parfumeer je linnenkast met heerlijke lavendelgeur en handgemaakte lavendelfakkeltjes. Heb je ooit een reisje naar het zuiden van Frankrijk gemaakt, dan ben je ze zeker tegengekom…

Maak het zelf met geneeskrachtige kruiden

Het bereiden van planten is een vak op zich, maar op een ambachtelijke manier tinctuur, likeur of olie maken met kruiden kan iedereen. Experimenteren, proberen is dikwijls nodig om ervaring op te doen…

Tincturae of kruidenaftreksel in alcohol

De naam tinctuur is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse werkwoord tingo, wat verven betekent. Bij de oude alchemisten, de voorlopers van de chemisten, bestond de opvatting dat transmutatie van m…
Gepubliceerd door Herborist op 22-07-2009, laatst gewijzigd op 15-06-2013. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!