Herborist » Specials » Geneeskrachtige wortels

Wortels van planten voor onze gezondheid

Wortels, kracht voor de winter. En ik bedoel met wortels, niet alleen onze oranje peentjes, maar alles wat in de grond zit. Andere grondgroenten zoals rapen en rode bieten, maar ook Paardenbloemwortel, Engelwortel en waarom niet Valeriaan of Smeerwortel. Voor de plant zelf zijn die ondergrondse delen reservevoedsel voor het volgend voorjaar, van dat bulkvoedsel maken wij gebruikt om onszelf te voeden of te genezen. Maar er is meer! Volgens antroposofische en andere filosofieën heeft ieder deel van de plant een bijzondere relatie tot een bepaald delel van het menselijk lichaam. In lang vervlogen tijden wisten artsen en kruidendokters dat wortels van een plant een bijzondere uitwerking op het zenuwstelsel van de mens hebben. Planten waarbij de wortel uitgesproken sterk ontwikkeld is, hebben een versterkende uitwerking op het hoofd en het zenuwstelsel, zo werd beweerd. Die ritmische beweging die de plant door de seizoenen heen vertoont, namelijk het afsterven bovengronds en zich terugtrekken en overleven in de wortels, om vervolgens weer uit te lopen en uitbundig te groeien en bloeien, ja, dat ritme kent de mens eigenlijk ook, zeker in vroeger tijden.

In het donkere deel van het jaar trok de mens zich terug, zoals de plant zich terugtrekt in haar wortels. Een lichamelijke, maar geen spirituele winterslaap. Iets van een verinnerlijking, een activering van de processen in het hoofd. En hoe verinnerlijkte de mens zich dan wel in zijn hoofd? Door in de winter­maanden vooral gericht te zijn op meer intellectuele en spirituele arbeid. In de zomer werd er gereisd, er was volop beweging en men was bezig in de natuur. In de wintermaanden werden dan al deze ervaringen via het denken en dromen verwerkt. De mens leefde mogelijk, veel meer dan wij tegenwoordig, nog helemaal mee in die ritmen van de natuur!

Alruin, verhalen over het pisdiefje

Mandragora officinarum, het mannetje, het pisdiefje is ongetwijfeld de beroemdste onder de magische planten. De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse woord mandra, wat 'stal’, 'kudde' of 'vee' bet…

Ashwaganda, kruid voor paardenkracht

Met de plantenfamilie van de Nachtschaden heeft de mensheid altijd een haat-liefde verhouding gehad. Gifig, gezond en hallucinogeen! Denk maar aan de aardappel, de tomaat maar ook aan doornappel en bi…

Bataat, voedsel voor diabetici

In de plantenfamilie van de Windeachtigen, vinden we het geslacht Ipomoea, waar we vooral verschillende eenjarige klimmers zoals Dagbloem, Ipomoea purpurea van kennen. Naast deze sierplanten vinden we…

Crosne of Japanse andoorn

Crosne is een merkwaardige knolgroente uit China en Japan. De knolletjes vormen het ringvormig verdikte uiteinde van de ondergrondse stengels van de Japanse andoorn. Crosne of Stachys sieboldii is een…

Eleuthero, de Siberische ginseng

Eleutherococcus senticosus, Siberische ginseng, Stekelpanax, Taigawortel, allemaal benamingen voor een en dezelfde geneeskrachtige plant met adaptogene werking. Historisch gezien is het relatief nieuw…

Engelwortel, geschiedenis van een kruid

Als de peste door het landt henen loopt en Godes handt op der aerde is verheven : doe elck een een saetgen geven dach voor dach om op te vasten van d'oprechte Angehca.' zo dichte Hondius in de 17de ee…

Geelwortel, meer dan specerij

Geelwortel, Curcuma longa, is een robuust, overblijvend tropisch kruid uit de gemberfamilie, inheems in Zuid Azië. Net als gember heeft geelwortel een dikke, ronde wortelstok met korte, stompe „vinger…

Gele gentiaan, likeurplant voor de maag

Gentiana lutea L., de Gele gentiaan is samen met het duizendguldenkruid onze bekendste bitterstofplant.Van nature komt hij nog steeds veel voor op bergweilanden, waar hij veelvuldig vertrapt wordt doo…

Iriswortel 100 jaar geleden

Bij Irissen denken we nu niet direct aan medicinale gebruiksplanten, maar eerder aan populaire sierplanten, die met hun grote, decoratieve bloemen de hele wereld veroverd hebben. En toch zijn in het b…

Lavas, de lubbestok

"Bij het geurend groen prijs ik ook de sterke lavas, mijn liefde gaat naar alles in de tuin. Hoewel hij in smaak en geur het ogenpaar schaadt en het zicht vermindert naar men zegt, zijn de zaadjes dee…

Mierikswortel, geschiedenis en teelt

Er zijn zo van die planten, waar wetenschappelijk weinig mee gedaan wordt, maar waar de mensen des te meer gebruik van maken. Mierikswortel is er zo eentje. Mierikswortel, Armoracia rusticana Gilib.,…

Nagelkruid, oude glorie te herontdekken

Dat bij zo’n algemeen bosplantje, groeiend in humeuze vochtige bosgrond, de wortels naar tropische kruidnagels ruiken is al een aangename verrassing op zich. Daar komt dan ook de naam Nagelkruid vanda…
Nieswortel, giftig genoegen

Nieswortel, giftig genoegen

Een opvallende plantenverschijning op mijn vele bergtochten is de Veratrum album of Nieswortel. Veratrum behoort tot de familie der Liliaceeën, zijn bladeren zijn groot tot 30 cm, breed, parallel-nerv…

Pastinaak, de witte wortel

Het gebeurt niet zelden dat een populaire voedselplant plaats moet ruimen voor een ander, doorgaans gemakkelijker te telen cultuurgewas. De pastinaak is hiervan een schoolvoorbeeld. De Egyptenaren en…

Rozenwortel, de Europese ginseng

Wereldwijd, in alle culturen en door de eeuwen heen, is de mens steeds weer op zoek geweest naar het ultieme gezondheidsmiddel. Het panacée. Het adaptogeen. In vele culturen heeft men ook steeds weer…
Gepubliceerd door Herborist op 12-09-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.