Kruiden voor het zenuwstelsel
Slapeloosheid, stress, onrust, overspanning. We kennen het allemaal in meer of mindere mate. Wat kunnen we aan deze moderne kwalen doen met ouderwetse kruiden?
Natuurlijk zijn niet alle stressproblemen op te lossen met kruiden of andere medicijnen. Gezond en rustig leven, goede voeding en regelmatig bewegen zijn veel belangrijker voor een harmonieus leven. Toch zijn er heel wat kruiden, zoals sint-janskruid, citroenmelisse, en lavendel die een 'zenuwversterkende' werking hebben, er mede voor zorgen dat je stresssituaties beter aan kan. Verder heb je ook echte sedativa in de kruidenwereld zoals valeriaan, hop, passiebloem, die een rustgevende en slaapbevorderende werking hebben. In deze special vind je dan ook artikels over planten die het zenuwstelsel ondersteunen.
Glanzend herfstweer! Op weg naar Goetsenhoven, waar mijn moeder is opgenomen in een rust- en verzorgingshotel zoals ze dat noemen. Door de prachtig gerestaureerde ingangspoort van een klassieke vierka…
De maand Mei. We zijn op weg naar het Zuiden en kamperen met onze motorhome in een klein dorpje in de buurt van Dijon. De hellingbossen staan hier vol met Viooltjes, Sleutelbloemen, Martagonlelies en…
Hemelsblauwe lieve bloemen met ruwbehaarde bladeren. Zo ziet en voelt Borago officinalis. De lieve naam Bernagie en de ruwe naam Borago zegt al iets over zijn uiterlijk maar mogelijk ook over zijn med…
Blauw glidkruid of Scutellaria galericulata is een vaste, lipbloemige plant van natte, humusrijke grond, die graag groeit in duinvalleien en op vochtige, stenige plaatsen. In de duinen kan de plant zi…
Hop, Humulus lupulus, de inheemse klimplant, waarvan de vrouwelijke hopbellen vooral bekend zijn als conserveer- en smaakmiddel in onze bieren, is de laatste jaren, vooral ook in België wat meer onder…
Vele vreemde namen hebben onze planten in het verleden gekregen. Hoe bekender hoe bonter. Wat dat betreft is ook ons Sint-janskruid goed bedeeld geweest.
Lavendel, een legende! een leefwereld! Alleen al geur en kleur roepen een wereld van warmte en harmonie op. Subtiele kleurnuances van violet, paars, lila en geurgevoelens van zachtheid, goedheid en ge…
De passiebloem, Passiflora incarnata L. behoort ondertussen al meer dan honderd jaar tot een vaste waarde in de Westerse fytotherapie. De indicatie voor het kruid, zoals beschreven in de monografie va…
Sint janskruid, een eenvoudige wilde plant, al eeuwenlang in gebruik als eerste hulpmiddel voor de huid, is nu al jaren een topmedicijn tegen depressies. Een verwijzing naar de somberheid-verdrijvende…
Een plant die zonder meer in de top twintig van de geneeskrachtige plant geklasseerd moet worden is Valeriana officinalis. Ook dat officinalis, zeg maar een officiële plant die in de officine, de apot…
Gepubliceerd door Herborist op 23-02-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.