Herborist » Eten en Drinken
Artikelen 1 - 10 van 46 in de rubriek Eten en Drinken

Eten en Drinken

Alcohol, het woord en de vloeistof

Een herborist handelt niet alleen in kruiden maar ook in alcohol. Het is hét oplos- en conserveermiddel voor onze geneeskrachtige planten. Tinctuur, jenever, eau de vie, wijn, likeur, aperitief, noem… Dranken overig, 12-12-2009

Amarant, de Aztekentarwe

Tarwe, haver, gerst, rijst en rogge zijn bekende granen, basisvoedsel voor de halve wereldbevolking. Maar wereldwijd zijn er nog tientallen andere granen die in het verleden een grote reputatie gehad… Buitenlands, 21-09-2008
Anijs, van plant tot drank

Anijs, van plant tot drank

Anijs is meer dan een plant, het is ook de smaak, de geur en de naam van verschillende sterke dranken. Het woord stamt af van het Griekse woord anison en het Latijnse anisum, die hun oorsprong weer vi… Dranken overig, 18-01-2010

Artisjok voedsel en medicijn

Als je zoals ik gedeeltelijk in Bretagne woont, kun je er niet naast kijken: de artisjokvelden. Artisjok is niet alleen een typische groente maar ook een bijzonder geneeskrachtig kruid, dat vooral een… Producten, 04-04-2013

Bedstro, het lieflijk meikruid

De maand Mei. We zijn op weg naar het Zuiden en kamperen met onze motorhome in een klein dorpje in de buurt van Dijon. De hellingbossen staan hier vol met Viooltjes, Sleutelbloemen, Martagonlelies en… Bier en wijn, 12-05-2009

Bier, hop en hormonen

De samenstelling van bier is alom bekend, gegist graan (vooral gerst), water, gist en hopbellen dat zijn de traditionele ingrediënten van deze gezellige drank. Hop werd er aan toegevoegd om zijn bitte… Bier en wijn, 04-02-2015
Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjes

Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjes

Maarts viooltje of Viola odorata, geurend viooltje zoals de officiële naam luid, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zijn het de tere, blauwe bloemen die zo vroeg al het frisse voorjaar trotser… Recepten, 07-02-2009
Bloemen in mijn bord, Vlierbloesem

Bloemen in mijn bord, Vlierbloesem

Is het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet alleen mooi, maar ook goed eetbaar en overal in de natuur voorradig. Vooral de geur… Bereiding, 05-05-2009
Bloemen in mijn bord: Lavendel

Bloemen in mijn bord: Lavendel

Lavendelwater, gemaakt van vijf gram bloemen die men gedurende vijf minuten in een liter kokend water laat trekken, werkt verfrissend en kalmerend. Dat meldde ons al de Heilige Hildegard van Bingen, d… Bereiding, 25-01-2009

Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kers

Van Oost-Indië is onze uitbundig groeiende Tropaeolum niet. Zijn naam Oost-Indische kers berust op hetzelfde misverstand, als de naam West-Indië voor Zuid-Amerika, want de Oost-Indische kers komt niet… Bereiding, 25-01-2009