Kruiden voor de luchtwegen
Verkoudheid, griep, keelpijn, hooikoorts en bacteriële infecties. Kunnen we daar met kruiden wat tegen doen? Zijn tijm, rode zonnehoed, weegbree en andere te gebruiken om keelpijn te verlichten en de weerstand te verhogen?
Twee groepen van kruiden blijken geschikt om de luchtwegen te helpen. De groep van middelen die vooral het algemene weerstandsvermogen tegen infectie verhogen en de groep van middelen die verzachtend en ontstekingwerend werken bij een eenmaal opgelopen infectie.
Planten die het lichaam stimuleren tot een verhoogde weerstand tegen infecties. Zij werken door een kwaliteitsverbetering van de regelende mechanismen binnen ons lichaam; zo wordt onder andere het nuttig effect van vitamine C, dat men bij griep en verkoudheid graag in grote hoeveelheden toevoert, wezenlijk verbeterd door gelijktijdig innemen van deze geneeskrachtige kruiden. Lichaamseigen processen worden op deze wijze bevorderd, lichaamsvreemde afgeremd: bijvoorbeeld door geforceerde vorming van bepaalde strijd- en opbouwcellen van ons lichaam, die zich tegen de infectie richten of het herstel stimuleren. Dat alles is, voornamelijk pas in de laatste tijd, goed onderzocht. Onder de werkzame stoffen die een wezenlijk aandeel hebben in het verhogen van de lichamelijke weerstand, spelen de zogenaamde (bio-)flavonoïden een belangrijke rol. Er zijn diverse planten en kruiden met een bruikbaar gehalte aan nuttig werkzame flavonoïden (een soort plantaardige kleurstoffen).
Twee geneeskrachtige planten met een hoog gehalte aan flavonoïden zijn bijzonder geschikt om het weerstandsvermogen tegen griep en verkoudheid te verhogen: vlier en linde
Andere immuunmodulerende planten zijn rode zonnehoed / Echinacea purpurea en Shiitake / Lentinus sp.
Verder zijn het vooral planten met etherische olie die bacteriedodend zijn zoals tijm, salie en eucalyptus die bij bacteriële infecties nuttig kunnen zijn.
Een belangrijk kruid in de Ajurvedische en de Unani geneeskunde is Kalmegh of met zijn officiële naam Andrographis paniculata Nees. In de traditionele Indische geneeskunde word het voornamelijk gebrui…
Is het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet alleen mooi, maar ook goed eetbaar en overal in de natuur voorradig. Vooral de geur…
Vreemd kan het gaan met onze inheemse planten en het idee dat alleen wilde planten van bij ons gezond of geneeskrachtig zouden zijn. Is wild werkelijk beter!? In de praktijk zien we, dat bij de Salief…
Welke geneeskrachtige planten waren 100 jaar geleden van belang? Waar werden ze gezocht? En hoe werden ze gekweekt, geoogst en gedroogd? En wat waren de wettelijke normen voor de kwaliteit? In de oude…
De grote, geel bloeiende Griekse alant heeft me, net zoals andere forse planten altijd aangesproken. Toch heb ik hem een tijdje uit het oog verloren, om niet te zeggen verwaarloosd, totdat de plant he…
We gaan het niet hebben over die sappige maar tandvernielende lekkernij die 'marsmallows' heten, maar over de kruidige beschermers van ons gebit die van precies hetzelfde spul werden gemaakt. Over Hee…
Soms vergeten we dat de meest gewone dingen des levens het allerbelangrijkste zijn voor onze gezondheid en geluk. Dat geldt voor frisse lucht, zon, beweging en voor vanzelfsprekende zaken zoals water…
Hysop hoort thuis in het gereputeerd gezelschap van andere lipbloemigen zoals tijm, rozemarijn en bonenkruid. Deze vaste plant heeft kleine kobaltblauwe bloemen aan het uiteinde van de stengels. Een b…
Mijn bewondering en verwondering voor natuurlijke geneesmiddelen, ook voor propolis, is zeer groot, maar dat neemt niet weg dat ik ondanks mijn 'geloof' toch graag overtuigende bewijzen wil hebben voo…
Sisymbrium officinale, een chique naam voor een stijf kruid, dat zich graag ophoudt langs wegkanten en braakliggende terreinen. Ooit door een culturele Franse elite van zangers en sprekers gekoesterd…
In planten zijn naast voedingsstoffen zoals vitamines en eiwitten, andere scheikundige stoffen aanwezig die op zich geen klassieke voedingswaarde hebben maar wel degelijk een fysiologische invloed uit…
Tijm is voor mij veel meer dan het soepkruid uit de tuin. De Echte tijm of Thymus vulgaris is de huis- en keukenplant, die in België in de natuur niet voorkomt maar makkelijk gekweekt kan worden op vo…
Uien tegen astma! Klinkt simpel en simplistisch, maar is toch waar. Onze dagdagelijkse ajuin is goed tegen astmatische aandoeningen en dat is nog wetenschappelijk bewezen ook.
Pelargonium sidoïdes is een geneeskrachtige plant uit Zuidelijk Afrika die traditioneel gebruikt word bij maag en darmproblemen, aandoeningen van de luchtwegen en zelfs bij tuberculose in gebruik gewe…
Gepubliceerd door Herborist op 06-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.