Herborist » Specials » Eetbare bloemen

Bloemen op je bord

Zeg het met bloemen. een bekende commerciële slogan om meer snijbloemen te kopen. Bloemen in de natuur zijn blijkbaar bedoeld om te bewonderen en om bewondering te tonen. Maar bloemen kun je ook opeten. Of is dat toch maar barbaars? Toch hebben juist bloemen, zeker van wilde planten, een zachte en zelfs zoete smaak in tegenstelling met de bladeren en wortels van planten. Goed eetbaar zijn zeker viooltje, goudsbloem, Oost Indische kers, bernagie, klaproos, sleutelbloem, lavendel en vlierbloesem. Vooral in salade kunnen ze de smaak en het uiterlijk verbeteren, maar ook in thee, siroop en nagerechten horen ze helemaal thuis.
Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjes

Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjes

Maarts viooltje of Viola odorata, geurend viooltje zoals de officiële naam luid, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zijn het de tere, blauwe bloemen die zo vroeg al het frisse voorjaar trotser…
Bloemen in mijn bord, Vlierbloesem

Bloemen in mijn bord, Vlierbloesem

Is het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet alleen mooi, maar ook goed eetbaar en overal in de natuur voorradig. Vooral de geur…
Bloemen in mijn bord: Lavendel

Bloemen in mijn bord: Lavendel

Lavendelwater, gemaakt van vijf gram bloemen die men gedurende vijf minuten in een liter kokend water laat trekken, werkt verfrissend en kalmerend. Dat meldde ons al de Heilige Hildegard van Bingen, d…

Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kers

Van Oost-Indië is onze uitbundig groeiende Tropaeolum niet. Zijn naam Oost-Indische kers berust op hetzelfde misverstand, als de naam West-Indië voor Zuid-Amerika, want de Oost-Indische kers komt niet…
Boerenwormkruid op je bord

Boerenwormkruid op je bord

Boerenwormkruid werd in vroeger eeuwen veel en vaak geplukt, gedroogd en gebruikt. Men wist deze plant naar waarde te schatten in een tijd waarin de chemische apotheek nog uitgevonden moest worden.
Gepubliceerd door Herborist op 13-02-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.