Herborist » Specials » Ziekten en kruiden

Fytotherapie of kruidengeneeskunde

Het gebruik van planten of delen van planten om ziekten te verzorgen of te genezen noemt men fytotherapie of kruidengeneeskunde. De planten die gebruikt worden in de fytotherapie worden officieel fytotherapeutica of phytomedicine genoemd. De Europese definitie voor fytotherapeutica die werd ontwikkeld door ESCOP, de European Scientific Cooperative on Phytotherapy. ESCOP is de Europese koepelorganisatie van nationale verenigingen voor fytotherapie, welke in 1989, mede naar aanleiding van een initiatief van de NVF, werd opgericht.

De ESCOP-definitie voor fytotherapeutica (of ‘phytomedicines’, zoals ze door ESCOP worden genoemd), luidt als volgt:
Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.

Addendum:
  1. De ESCOP-definitie is in overeenstemming met de principes die zijn neergelegd in de Glossary voor “Quality of Herbal Remedies” in “The rules governing medicinal products in the European Community, Volume III, Guidelines on the Quality, safety and efficacy of medicinal products for human use”, ISBN 92-825-9619.
  2. Bij plantenmaterialen zijn inbegrepen sappen, gomsoorten, vette oliën, vluchtige oliën en enige andere stof van deze aard.
  3. Chemisch gedefinieerde, geïsoleerde bestanddelen worden niet beschouwd als fytotherapeutica.
  4. Fytotherapeutica kunnen hulpstoffen bevatten als toevoeging aan de actieve bestanddelen.
  5. Geneesmiddelen kunnen plantenmaterialen en/of bereidingen van geneeskrachtige planten bevatten, gecombineerd met chemisch gedefinieerde stoffen, maar deze worden door ESCOP (en de NVF) niet beschouwd als fytotherapeutica.

Astma, ephedra en China

Ephedra, Lobelia, Panax ginseng, plantennamen die nog steeds tot de verbeelding spreken en in het verleden ook bijgedragen hebben aan het ontwikkelen van moderne medicijnen. Efedrine, een stof met een…

Cholesterol, voeding en kruiden

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, ondertussen al 40 jaar geleden, zijn we al in de ban van de angst voor cholesterolhoudende voedingsmiddelen. In die jaren werd namelijk bekend dat behalve e…

Darmflora, plantjes in je darmen

Het belang van een goede darmfunctie voor de gezondheid is zo langzamerhand wel bekend. Eeuwen geleden stelden de Egyptenaren al: "de dood huist in de darm", doelend op het feit dat het uitblijven van…

Duizendblad tegen winterhanden

In de winter, hebben meer mensen last van dat vervelende verschijnsel winterhanden en wintervoeten. Ten gevolge van de kou kunnen vingers en tenen zelfs helemaal gevoelloos worden, alsof er geen bloed…

Dwergpalm tegen prostaatklachten

De zaagtandpalm Serenoa repens, vroeger ook Sabal serrulata genoemd, groeit in de moerasachtige gebieden langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten. De plant heeft een karakteristieke wortelstok, d…
Eik voor de huid

Eik voor de huid

De huid is, met zijn oppervlakte van 2 vierkante meter en zijn zowat 4 kg, het grootste en zwaarste orgaan in of beter op ons lichaam.. Het is niet alleen de verpakking voor onze organen, maar heeft o…

Hoge bloeddruk en kruiden

Bloeddruk! Druk van het bloed. Probeer je dat eens voor te stellen. Een dikke rode vloeistof die door elastische buizen stroomt en de verst gelegen punten in ons reusachtige lichaam voorziet van zuurs…

Hoge bloeddruk, olijfblad en hibiscus

Hoge bloeddruk? Te hoog cholesterol? Naast een gezonde voeding en een bewegende leefstijl kunnen ook geneeskrachtige planten mee helpen om de conditie van uw hart en bloedvaten te verbeteren. Kruiden…
Jicht, kruiden en groenten vroeger en nu

Jicht, kruiden en groenten vroeger en nu

In de oude literatuur vind je vele gewone kruiden die tegen jicht gebruikt werden. Zonder ze nu allemaal weer in gebruik te willen nemen, wou ik bij deze een aantal van die middeltjes toch terug onder…

Kruiden tegen angst

Angst wordt beschouwd als een vrije, ongebonden, zich niet aan een speciale situatie verbonden toestand. Angst is een normale, aangeboren reactie op bedreiging of op het ontbreken van mensen of object…

Maagzweer, cranberry en andere kruiden

Cranberry, het rode, zure besje met de officiële naam Vaccinium macrocarpon, is de laatste jaren nogal bekend geraakt omwille van zijn genezende werking bij blaasontsteking. Het sap verhindert de aanh…

Prostaatklachten en kruiden

Plasklachten zoals het moeilijk op gang komen van de urine uitscheiding, verhoogde aandrang, pijn bij het plassen, een zwakkere straal, onvolledige blaaslediging, nadruppelen, incontinentie en/of vera…
Reuma, jicht en kruiden

Reuma, jicht en kruiden

Onder een natuurlijke geneeswijze verstaan wij het gebruik van krachten en stoffen die in de natuur zelf aanwezig zijn en die bij juiste toepassing in staat zijn om invloed uit te oefenen op de regels…

Spastisch colon en kruiden

Prikkelbaar darmsyndroom, een vervelende kwaal zonder duidelijke oorzaken maar waar we met geneeskrachtige planten, voeding en een aangepaste leefwijze wel wat kunnen doen.

Suikerziekte en kruiden

Ouderdomdiabetes is in de kruidengeneeskunde altijd een ‘populaire’ ziekte geweest. Ook in onze tijd zijn mensen nog bezig met zelfmedicatie. Gelukkig wel. Naar de dokter gaan en zelf verantwoordelijk…
Gepubliceerd door Herborist op 13-02-2011, laatst gewijzigd op 06-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.