Artikelen 11 - 20 van 25 in de rubriek WetenschapWetenschap
Hop, Humulus lupulus, de inheemse klimplant, waarvan de vrouwelijke hopbellen vooral bekend zijn als conserveer- en smaakmiddel in onze bieren, is de laatste jaren, vooral ook in België wat meer onder…
Diversen, 31-03-2009
Er zijn op de aarde zowat 350.000 hogere planten. Veel van die planten worden ergens ter wereld door de plaatselijke bevolking als voedsel of als medicijn gebruikt. Steeds meer van die uitheemse plant…
Diversen, 16-09-2008
Piper methysticum een plant uit Polynesie, in Europa vooral in gebruik als kalmerend en angstwerend medicijn, bevat kavalactonen zoals kavaïne, die een verklaring kunnen geven voor de werking van deze…
Scheikunde, 13-11-2011
Filipendula ulmaria is een overblijvende plant. Het wortelstelsel bestaat uit een dikke, vlak onder de grond kruipende wortelstok, met daaraan dunne uitlopers. De bladeren zijn samengesteld uit vijf p…
Diversen, 30-11-2008
De passiebloem, Passiflora incarnata L. behoort ondertussen al meer dan honderd jaar tot een vaste waarde in de Westerse fytotherapie. De indicatie voor het kruid, zoals beschreven in de monografie va…
Onderzoek, 15-08-2010
Munt is als plantengeslacht gemakkelijk te herkennen, vooral door zijn sterke geur. Elke soort daarentegen apart gaan determineren, is des te moeilijker. De vele soorten zijn al niet uit elkaar te hou…
Diversen, 18-09-2008
Mijn bewondering en verwondering voor natuurlijke geneesmiddelen, ook voor propolis, is zeer groot, maar dat neemt niet weg dat ik ondanks mijn 'geloof' toch graag overtuigende bewijzen wil hebben voo…
Onderzoek, 17-12-2008
In planten zijn naast voedingsstoffen zoals vitamines en eiwitten, andere scheikundige stoffen aanwezig die op zich geen klassieke voedingswaarde hebben maar wel degelijk een fysiologische invloed uit…
Scheikunde, 14-09-2008
In mijn woonplaats kom ik dagelijks langs een indrukwekkende Taxushaag. Mysterieus mooi staat hij daar zomer en winter groen te pronken. En soms even met een witte hoed van sneeuw.
Diversen, 18-12-2009
Als we een gewoon keukenkruid zoals tijm wetenschappelijk en scheikundig bekijken, zien we dat een, op het eerste zicht simpel plantje een merkwaardige complexiteit vertoond. De indeling van planten a…
Scheikunde, 30-06-2009